Kaksi on ryhmä – Kerrostalo Kalasatamaan

Ryhmärakennuttaminen tarkoittaa sitä, että joukko ihmisiä kantaa rakennuttajan vastuun rakennushankkeessa. Talon rakennuttaa tulevista asukkaista koostuva asunto-osakeyhtiö. Asukkaat pääsevät päättämään, mitä ja millä tavalla rakennetaan ja millaisia ammattilaisia homman läpiviemiseen palkataan. Kun asukkaat ovat alusta asti mukana, asunnot vastaavat asukkaiden omia tarpeita ja asuntojen hinnan ja laadun suhde on hyvä. Koska yhteisen päämäärän eteen ponnistelu tuottaa yhteisöllisyyttä ja asukkaat voivat rakennuttaa omaan tarpeeseensa sopivat yhteistilat, ryhmärakennuttaminen on hyvä tapa rakennuttaa yhteisötaloja.

Juttusarjassa seurataan yhteisöllisen kerrostalon ryhmärakennuttamishanketta Helsingin Kalasatamaan. Kirjoittajina vuorotellen kerrostaloa rakennuttavan ryhmän jäsenet.
Ensimmäisenä kirjoittajana perustajajäsen Päivi Jokela.

Seurailin 2011-2013 näköalapaikalta, kun Jätkäsaareen rakennettiin yhteisöllinen kerrostalo Malta. Harkitsin vakavissani itsekin projektiin mukaan lähtemistä. Aika ei siihen kuitenkaan ollut minulle sopiva, joten en tarttunut tarjolla oleviin asuntoihin.Itselläni alkoi viritä ajatus uudesta kerrostalohankkeesta. Yhteisöllisestä asumisesta kiinnostunutta väkeä tuli mukaan: ensin niitä, jotka olivat seuranneet Malta-talon rakentamista ja sittemmin monet toivat tuttaviaan mukaan.  Pienellä porukalla lähdimme rohkeasti  tonttiosastolle kyselemään tonttia hankkeellemme ensimmäisen kerran keväällä 2013. Tonttiosastolla vastaanotto oli mukava ja meille esiteltiin Verkkosaaresta Capellan puistotien korttelien kaavaa: kortteliin 10629 olisi tulossa ryhmärakennuttajille tarjottavia tontteja.

Silloisen ryhmämme Ekourbanin jäsenet eivät juurikaan kiinnostuneet ehdotetuista tonteista ja pikkuhiljaa ryhmän toiminta hiipui. Minua tontit jäivät kiinnostamaan ja niinpä syksyllä 2013 kutsuin ensimmäisen kerran Kalasatamaan-ryhmän koolle. Paikalle tuli yksi henkilö. Hurraa! Kahta voi kai jo kutsua ryhmäksi.  Ja mikä parasta uudella kahden hengen ryhmällämme oli selvä ja samankaltainen visio tonteista: halusimme yhteisöllisen kerrostalon city-ympäristöön sekä halusimme, että muodostuvalle ryhmälle jäisi mahdollisimman paljon päätäntävaltaa siitä, millainen talosta loppujen lopuksi tulisi. Perustimme facebookiin Kalasatamaan-ryhmän, jonne kutsuttiin aluksi kaikki joissakin vaiheessa mukana olleet. Monet heistä taas liittivät ryhmään omia kavereitaan. Seuraaviin kokouksiin sitten kiinnostuneita tuli lisää ja aktiivinen ryhmä oli saatu kasaan.  Ryhmä toimi varsin vireästi kevääseen 2014, jolloin taas kerran suuri osa ryhmäläisiä kyllästyi odottamiseen ja keksi muita ratkaisuja asumiseensa.

Kaupunki siirsi jatkuvasti ennustettaan siitä, milloin tontit tulevat hakuun. Vihdoin keväällä 2015 pääsimme hakemaan tonttia.  Jäljellä oli kuitenkin enää kourallinen aktiiviporukkaa. Onneksi facebookin kautta saimme levitettyä tietoa ja saimme kokoon reilun määrän tontinhakijoita. Päädyimme myös perustamaan Stadiin ry yhdistyksen tätä ja ehkä tuleviakin hankkeita varten.
Ison työn tuloksena Stadiin ry:llä on tontti Kalasataman metroaseman läheisyydessä. Tontillemme ryhmärakennutettavaan kerrostaloon on sitoutunut noin puolet talon tulevista asukkaista. Olemme käynnistäneet neuvottelut ammattimaisen hankkeenvetäjän valitsemiseksi. Suunnittelu on alkamassa. Kunhan pysymme asemakaavan rajoissa, voimme rakentaa juuri sellaisen talon kuin haluamme. Mottona on, että ryhmä päättää mitä rakennetaan. Ryhmämme on vasta saavuttamassa sen koon, että on riittävästi asukaspohjaa, jotta päätöksiä alkaa syntymään. Suunnitteilla viihtyisä olohuone keittiönurkkauksineen sekä mukava saunaosasto terasseineen ylimpään seitsemänteen kerrokseen. Alakertaan suunnitellaan pesutupaa ja haaveillaan myös vierashuoneesta, jota asukkaat voisivat pientä korvausta vastaan varata vierailleen.