Ostaisiko talon porukalla?

Selvittelin Osuuspankissa, miten pankki antaa asuntolainaa, jos ryhmä ihmisiä ostaa yhdessä talon. Muun kuin oman puolison kanssa talon ostaminen ei ole yleinen käytäntö ja siksi se ei ole ihan yksinkertaista.

Rakennuksessa pitää olla erillisiä huoneistoja, jotta sen voi jakaa hallinnanjakosopimuksella osiin, jolloin talon arvosta 60% käy lainan vakuudeksi. Erillisessä huoneistossa on oma sisäänkäynti, wc ja keittiö.Kun talo koostuu erillisistä asunnoista ja yksi osakkaista ei pystykään maksamaan lainaansa, pankki voi tarvittaessa myydä oman osuutensa. Yhteisestä talosta, ei voi myydä osuutta vaan siitä pitäisi luopua kokonaan.

Yhteisöasumiskonsultti Diana Leafe Christian korostaa, että maailmaa syleilevintäkin yhteisöasumishanketta pitää ajatella sijoituksena. Pankin mukaan ostaja tekee riskisijoituksen, koska jos osakas haluaa luopua osuudestaan, uuden ostajan löytäminen voi olla vaikeaa. Osakkaiden pitää tehdä selvät lainvoimaiset osakkuussopimukset ja niiden lisäksi kirjoittaa ylös yhteisesti hyväksytyt pelisäännöt, joihin palata ongelmien ilmaantuessa.

Kahdenkymmenenviiden vuoden laina-aikana elämäntilanteet tulevat muuttumaan. Vaikka talon ostaisi parhaiden kaverien tai kämppisten kanssa, ei voi tietää millainen kaveri on, kun pelissä on omat rahat. Sijoituksen aikana ihmisten mielipiteet ja arvot voivat muuttua. Elämäntilanteet varmasti vaihtuvat: voidaan mennä naimisiin, perustaa perhe, vaihtaa kumppania useaan otteeseen. Kuolemantapauksessa yhden osuuden omistajaksi voi tulla kuolinpesä, joka ei ehkä ymmärrä mitään yhteisön päämääristä.

Maailmaa syleilevintäkin yhteisöasumishanketta pitää ajatella sijoituksena.
-Diana Leafe Christian

Miten talon sitten saisi ostettua?

Jos ostajalla on muuta omaisuutta se voidaan pantata lainan pantiksi. Lainalle voidaan myös pyytää ulkopuolinen takaaja. Pankista siihen voisi saada vakuutuksen, jos vakityöt, terveys tai omat elinpäivät loppuvat, niin takaaja ei menetä omaisuuttaan.

Talon voi mahdollisesti jakaa asuntoihin. Tökerön viranomaissilmänlumetuunauksen sijaan korjattavan talon arkkitehtisuunnittelussa voidaan ottaa huomioon talon elinkaaren aikainen muunneltavuus. Miten rakennuksen voi tarvittaessa muuttaa useammaksi asunnoksi. Elämäntilanteen muuttuessa pankille tehty varasuunnitelma voisi tulla oikeastikin käyttöön. Mitenköhän pankki suhtautuisi tällaiseen?

Kirjoitan täällä myöhemmin miten pankkimaailman pieni tulokas Merkur-pankki suhtautuu tällaisiin lainoihin. vaihtoehto voisi olla joukkorahoitus: joukko ihmisiä juuri osti Helsingistä kokonaisen elokuvateatterin. Entä, jos talon ostaisikin yrityksenä tai osuuskuntana, jolloin talon omistaminen olisi liiketoimintaa ja ostokumppanit kämppisten lisäksi liikekumppaneita. Näistä pitää ottaa lisää selvää. Tiedättekö te arvon lukijat?

Taloa yhdessä ostavien asiat varmasti helpottuvat, kun ryhmärakennuttajat alkavat saamaan lainaa hankkeisiinsa. Ryhmärakennuttajat eivät ole saaneet pankista lainaa, koska rakennettava talo ei ole käynyt lainan pantiksi. Ryhmärakennuttamisen edistämiseksi perustettu yhdistys Ryhmärakennuttajat ry, keskittyy tällä hetkellä erityisesti ryhmärakennuttamisen rahoituksen järjestämiseen.