Kävin luennoimassa yhteisöllisestä asumisesta Rovaniemellä Rovalan kansalaisopiston järjestämässä tilaisuudessa. Paikalla oli 17 kiinnostunutta. Tilaisuus oli osa YHTEYS – yhdessä tekemisen yhteisöt –hanketta ja se järjestettiin yhteistyössä ikääntyvien yhteisötaloa kehittelevän Vertaiskoti 50 plus -yhdistyksen kanssa. Tämä kirjoitus on vieraskirjoitus yhteys-hankkeen blogissa.
Esittelin inspiraatioksi millaisia yhteisöjä on maailmalla. (Linkki prezi- esitykseeni) Kokeilimme vuorovaikutteista suunnittelua ja kerroin mitä asioita pitää ottaa huomioon suunnittelussa, niin sosiaalisesta kuin arkkitehtonisesta näkökulmasta.
Rovaniemelle yhteistoimintaa tukeva talo
Yhteisö ei ole vain seinät ja niiden välinen tyhjä tila. Taloon on kehitetty jo valmiiksi toimintatapoja ja sääntöjä, jotka edistävät yhteisöllisyyttä ja itsenäisyyttä sekä mahdollistavat yhteistoiminnan muuttumisen ihmisten halutessa kokeilla uusia ratkaisuja tai asukkaiden kunnon niin vaatiessa. Taloyhtiön hallitus tai sitä varten koottu työryhmä vastaa yhteisen toiminnan suunnittelusta yhteistiloissa. Taloyhtiön säännöt esimerkiksi mahdollistavat tilojen vuokraamisen korttelin asukkaita palvelevalle ulkopuoliselle palveluntuottajalle vaikka kahdeksi tunniksi päivässä. Tällöin yrittäjä tuo ruuan pop-up ravintolaksi muuttuneeseen yhteistilaan, asukkaat käyvät syömässä ja yrittäjä kerää rahat ja kattilansa seuraavaan paikkaan.
Rakentaminen käynnistyy syksyllä jos taloon tulee riittävä määrä ennakkovarauksia. Yhtiölainan ansiosta taloon pääsee asumaan 30% velattomasta hinnasta. Talossa on kolmisenkymmentä asuntoa ja vapaita asuntoja löytyy vielä.
Omassa osuudessani väitin, että asukkaiden osallistuminen suunnitteluun on olennaista yhteisön oman kulttuurin kehittymiselle. Mielenkiintoista nähdä millaista yhteisöllisyyttä valmiiksi annettuihin puitteisiin kehittyy. Säännöt eivät sido yhteisöllisyyteen. Taloon voi muuttaa vaikka ei ole ihan varma mitä yhteisöllisyydestä naapureiden kanssa oikeasti tulee. Kysyessäni asiasta Ylitolonen vastasi, että Kiela on hyvä välivaihe herättelemään ihmisiä toivomaan kerrostaloasumiselta enemmän. Konsepti ei siis sido ostajia suuremmin, mutta antaa paljon mahdollisuuksia. Toivottavasti taloon hakeutuu ihmisiä, jotka edes jonkin verran hakeutuvat toisten seuraan. Muut voivat muuttaa muualle.